Bolečina med lopaticami je pogosto povezana z draženjem vratu. Bolečina je običajno posledica nepravilne telesne drže, pretiranega sedečega položaja, vpliv ima lahko tudi stres, zmanjšana količina kakovostnega spanca ali dolgotrajna neaktivnost.

V veliko pomoč pri lajšanju bolečin so lahko vaje, s katerimi krepite vrat, zgornji del hrbta in ramena. Redno izvajanje vaj za krepitev mišic je dobra preventiva, da se izognete nepotrebnim bolečinam. Na primer, lahko si izberete eno vajo rotacije prsnega koša, ki jo izvajate z 10 ponovitvami, vsake 3-4 ure med delovnikom, da prekinete sedeči položaj ali drugo prisiljeno držo. Vaje izvajajte redno, vsaj 2-3x na teden.

Spodaj prikazane vaje so enostavne za izvedbo in zahtevajo malo ali nič opreme. Vaje izvajajte počasi in kontrolirano ter pazite na pravilno izvedbo. Vsako vajo izvedite s 10-15 ponovitvami (vsaka stran).

1) Half kneeling thoracic rotation

Postavite se v klečeč položaj ob steno in nogo, ki ni ob steni, postavite pred sebe. Roke iztegnite in dvignite v predročenje. Vajo izvedete tako, da izvedete rotacijo prsnega koša hkrati roko, ki ni ob steni prenesite za sabo. Pogled sledi tej roki. Vrnite se v začetni položaj.

2) Quadruped thoracic rotation

Postavite se v klečeč položaj in se nagnite naprej. Eno dlan položite pred sabo, drugo pa položite na vrat. vajo izvedete tako, da naredite rotacijo prsnega koša proti stropu. Počasi se vrnite v začetni položaj.

3) Sidelying thoracic rotation

Ulezite se na bok na tla, kolena pokrčite tako, da bosta kolenski in kolčni sklep pod kotom, približno 90 stopinj. Roke iztegnite v predročenje. Vajo izvedete tako, da zarotirate prsni koš in hkrati z roko potujte po zraku in jo položite za sabo. Počasi se vrnite v začetni položaj.

4) Seated thoracic rotation

Usedite se na žogo ali stol. Hrbet poravnajte in se nagnite naprej. Roke so iztegnjene med nogami. Vajo izvedete tako, da naredite rotacijo prsnega koša in roko dvignete proti stropu. Počasi se vrnite v začetni položaj.

5) Dolphin pose

Postavite se v položaj stabilizacije. Medenica naj bo v nevtralnem položaju, trup pa stabiliziran. Vajo izvedete tako, da istočasno dvignete boke proti stropu in ramena potisnete nazaj tako, da boste v položaju strešice. Kolena naj bodo aktivno iztegnjena. Počasi se vrnite v začetni položaj.

6) Prone angel

Ulezite se na trebuh. Roke in noge naj bodo aktivno iztegnjene. Roke dvignite od podlage in z njimi potujte proti bokom in nazaj v začetni položaj.


    Izračunaj stroške dotave
    Potrdi kupon
    Kuponi na vojo
    skirv123414154 Dobite 100,00  popusta