Golf, tenis, odbojka in atletika so eni izmed športov, kjer je za uspeh potrebna moč v prečni ravnini – rotacijska moč. Ta pomaga pri močnejših udarcih, zamahih in metih žoge, kjer se kinetična energija razvija od spodnjih okončin preko bokov in trupa do ramena ter dlani. Za razvoj rotacijske moči in vključevanje celotne kinetične verige so odličen pripomoček težke žoge in škripec. Zato smo tokrat prikazali 5 vaj za razvoj rotacijske moči s škripcem in težko žogo.

 

Sun medicinke iz bokov z rotacijo – pravokotno na steno

Stojimo v atletskem položaju s stopali rahlo širše od ramen pravokotno na steno. Medicinko držimo v višini bokov. Trup in boke rahlo zarotiramo stran od stene, tako da je žoga na strani boka. Sunemo žogo v steno, tako da najprej zarotiramo boke, ki jim sledi trup, roke in žoga. Žogo ulovimo in se vrnemo v začetni položaj.

 

Enoročni poteg z rotacijo

Stojimo bočno na napravo s stopali širše od ramen. Z zunanjo roko držimo ročaj. Boke in trup zarotiramo proti napravi in se z boki spustimo nazaj in navzdol. Z roko sežemo proti napravi. S tekočim in eksplozivnim gibom potegnemo ročaj s škripcem in zarotiramo boke in stopalo s pomočjo notranje noge stran od naprave.  Nato se vrnemo v začetni položaj.

 

Sun medicinke iz bokov stoje – paralelno na steno

Stojimo v atletskem položaju s stopali rahlo širše od ramen obrnjeni proti steni. Medicinko držimo v višini bokov. Trup in boke rahlo zarotiramo na poljubno stran telesa, tako da je žoga na strani boka. Sunemo žogo v steno, tako da najprej potisnemo boke proti steni, ki jim sledi trup, roke in žoga. Žogo ulovimo in se vrnemo v začetni položaj

 

rotacija trupa s kablom navzdol  – stoje (rotational chop)

Stojimo bočno na napravo s stopali širše od ramen. Z rokami primemo ročaje in se s trupom zarotiramo proti napravi. V enem tekočem in hitrem gibu potegnemo ročaje najprej k sebi ter nato stran od sebe v smeri navzdol, tako da zarotiramo boke in trup stran od naprave. Nato se po isti poti vrnemo nazaj v začetni položaj.

 

rotacija trupa s kablom navzgor  – stoje (rotational lift)

Stojimo bočno na napravo s stopali širše od ramen. Z rokami primemo ročaje in se s trupom in boki zarotiramo proti napravi. V enem tekočem in hitrem gibu potegnemo ročaje najprej k sebi ter nato stran od sebe v smeri navzgor, tako da zarotiramo boke in trup stran od naprave. Nato se po isti poti vrnemo nazaj v začetni položaj.

    Izračunaj stroške dotave
    Potrdi kupon
    Kuponi na vojo
    skirv123414154 Dobite 100,00  popusta