Pri kolesarstvu je veliko poudarka namenjenega moči nog, medtem ko se zgornji del pogosto zanemarja. Zakaj pa je sploh pomembno, da kolesar prav tako trenira zgornji del in trup?

 • Eden izmed glavnih razlogov je zdravje kosti in posledično dolga in zdrava kariera.
 • Preko trupa prenašamo sile iz rok in ramenskega obroča na medenico in noge.
 • Z ustvarjanjem pritiska na balanco lahko proizvedemo več sil v nogah, kar je koristno pri vzpenjanju in šprintih.

V današnji objavi si lahko ogledate nekaj vaj za zgornji del telesa in trup, ki so priporočljive za kolesarje.

 

A1 vzgibi

V začetnem položaju visimo na drogu in lopatice potisnemo navzdol. Potegnemo se navpično navzgor, tako da se zgornji del prsnega koša poravna z drogom. Nato se počasi spustimo navzdol do iztegnitve rok. Pri vaji pazimo, da skozi gib lopatice ostajajo potisnjena navzdol in ne dvigujemo ramen.

3×8

A1 potisk s prsi izmenično z ročkami

Leže na klopi držimo ročke nad prsmi z iztegnjenimi komolci.  Kontrolirano spustimo eno ročko do prsi, ki se jih rahlo dotaknemo in jo nato potisnemo nazaj. Ponovimo z drugo roko.

3×8 na vsako stran

 

B1 potisk nad glavo kleče – izmenično

Postavimo se v polklečeč položaj, kjer je sprednja noga pokrčena v kolenu in kolku 90°, zadnja noga pa s kolenom na tleh in v podaljšku trupa. V eni roki držimo utež  v višini ramena. Utež potisnemo nad glavo, tako da popolnoma iztegnemo komolec in vrnemo utež nazaj v začetni položaj. Pri gibu pazimo, da se ne usločimo v ledvenem delu hrbta in da je pri iztegnitvi biceps ob ušesu.

3x 8 ponovitev na vsako stran

 

B2 Enoročno veslanje na eni nogi – kontra lateralno

Stoje na eni nogi držimo utež v nasprotni roki. S prosto roko se primemo za objekt v višini pasu za boljše ravnotežje. S trupom se prepognemo v boku in prosto nogo iztegnemo nazaj, tako da je poravnana s telesom.  S tekočim gibom povlečemo lopatico nazaj in komolec proti stropu, tako da se poravna s telesom. Kontrolirano spustimo utež nazaj v začetni položaj.

3×8 na vsako stran

 

C1 Opora na stegnjenih komolcih z nogami na trx – priteg kolena izmenično

Začnemo v osnovnem položaju za skleco z nogami na vadbenih trakovih. Izmenično pritegnemo eno koleno do položaja 90°. Med vajo ohranjamo stabilen trup in se ne premikamo v bokih.

3×6 na vsako stran

 

C2 Opora na stegnjenih komolcih z veslanjem izmenično

Začnemo v osnovnem položaju za skleco z dlanmi na ročkah. Stopala postavimo v poljubno širino. Ožje kot bodo stopala, težje bo zadržati medenico na mestu. Izmenično povlečemo ročko k trupu in pri tem pazimo, da ohranjamo trup in medenico stabilno.

3x 6 na vsako stran

  Izračunaj stroške dotave
  Potrdi kupon
  Kuponi na vojo
  skirv123414154 Dobite 100,00  popusta